Άλλη μία επέτειος από την 21η Απριλίου έρχεται και παρέρχεται, 43η αυτή τη φορά. Θα ήταν ευχής έργο αν μία από αυτές τις επετείους δεν είχε αναλωθεί μόνο σε γενικόλογες καταγγελίες και προσπάθειες σύνδεσης του 1967 με τρέχοντα πολιτικά γεγονότα, κι είχε επικεντρωθεί στο να καταλάβουμε τι έγινε εκείνη την ημέρα και στα επτά χρόνια που ακολούθησαν.
Σύμφωνα με την παραδοσιακή αφήγηση, τη χούντα την έφεραν οι Αμερικάνοι, πατώντας σε μηχανισμούς του στρατού που είχαν στενή σχέση με τη δεξιά και το Παλάτι. Η χούντα τα έκανε θάλασσα, και έπεσε τελικά επειδή τα μπουρδούκλωσε με τον χειρότερο τρόπο και στην Κύπρο, αφήνοντας στη θέση της τον Καραμανλή, που ήρθε να μας σώσει και μας έβαλε και στην Ευρώπη.
Η παραδοσιακή αφήγηση έχει πολλά τρωτά σημεία: στο βαθμό που οι αμερικάνοι έφεραν (και έριξαν) τη χούντα, αυτό δεν το έκαναν μέσω των επίσημων καναλιών, αλλά μέσω των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες από τη φύση τους δεν αφήνουν ίχνη για να τα βρούμε σήμερα εμείς. Το πώς πραγματικά έπεσε ακόμα δεν το ξέρουμε (σύμφωνα με την ημιεπίσημη εκδοχή, καθοριστικός ήταν ο ρόλος του Ναύαρχου Αραπάκη, του μόνου από τους ανώτατους αξιωματικούς που γνώριζε αγγλικά, ώστε να μπορέσει να συνεννοηθεί στο τηλέφωνο με τον Κίσσινγκερ τη στιγμή που η χούντα κατέρρεε). Αλλά και τα περισσότερα που έγιναν μέσα στα 7 χρόνια τυραννίας επίσης δεν τα ξέρουμε, καθώς οι αποφάσεις δεν λαμβάνονταν με τρόπους που να αφήνουν στοιχεία για την ιστορική έρευνα μετά.
Η περίοδος περιμένει ακόμα τους ιστορικούς της, που θα πάνε πάρα πέρα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και που θα προσπαθήσουν να δουν λίγο πιο πέρα από τους μύθους, ακόμα και αν χρειαστεί τελικά να τους επιβεβαιώσουν. Ας περιοριστούμε εδώ στο να βάλουμε κάποια ερωτήματα, τα οποία δεν έχουν ακόμα απαντηθεί κατηγορηματικά.
Ακόμα και τώρα, είναι δύσκολο να πει κανείς πώς η χούντα κατάφερε να παραμείνει στην εξουσία για τόσο πολύ. Μεγάλο μέρος ανθρώπων που έζησε εκείνη την εποχή, περίμενε τότε ότι η χούντα θα έπεφτε πολύ πιο νωρίς, ή τουλάχιστον θα αποχωρούσε. Στις περισσότερες αντίστοιχες περιπτώσεις, δικτατορίες σαν τη δική μας κάθονται είτε για λίγο καιρό και μετά φεύγουν, είτε για πάρα πολλά χρόνια. Η δική μας χούντα σπάει το καλούπι. Το μόνο σίγουρο είναι πως έμεινε τόσον καιρό γιατί η ίδια το ήθελε. Οι αξιωματικοί ήθελαν να παραμείνουν στην εξουσία γιατί τους άρεσε να εξουσιάζουν ‘το πανελλήνιο’. Και μπροστά σε αυτήν τους την εμμονή, τίποτα δεν θα μπορούσε να τους ρίξει εκτός από την οργανωμένη ένοπλη βία άλλων τμημάτων του στρατού. Ο υπόλοιπος όμως στρατός δεν κινήθηκε παρά πολύ αργά, αν μάλιστα κινήθηκε ακόμα και το 74 (παραμένει άγνωστο τι ακριβώς έκαναν ή δεν έκαναν οι στρατηγοί Ντάβος και Γκράτσιος τις μέρες της μεταπολίτευσης και τι απαίτησαν).
Η χούντα προώθησε την κατανάλωση και στα πρώτα χρόνια της συνεχίστηκε η άνοδος του ελληνικού ΑΕΠ. Πάντως, η άνοδος αυτή δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο προηγουμένως (τη μεγαλύτερη του άνοδο το ελληνικό ΑΕΠ την εμφάνισε επί Κυβερνήσεως Αποστατών). Όπως και σε όλες τις δυτικές χώρες, η οικονομία μπήκε σε κύκλο ύφεσης στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 70. Ήταν άσχετο αυτό με την απόφαση των επικεφαλής της χούντας για πολιτικοποίηση του καθεστώτος και ανάθεση της πρωθυπουργίας σε έναν πολιτικό με καταγεγραμμένες επιτυχίες στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, όπως ο Σπύρος Μαρκεζίνης?
Ακόμα μεγαλύτερο ερώτημα όμως, που δεν αντιμετωπίζεται μέχρι στιγμής επαρκώς είναι το τι έγινε επί χούντας, για 7 ολόκληρα χρόνια. Το ερώτημα έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η γενιά των 40ρηδων, η ατμομηχανή της σημερινής Ελλάδας, είναι τα παιδιά της χούντας. Η άγνοιά τους για τη χούντα είναι ουσιαστικά άγνοια για τον εαυτό τους. Η χούντα τους συνδιαμόρφωσε, αφού τα πρώτα τους βήματα τα έκαναν με το πουλί στα σχολικά βιβλία και με το κάδρο του Παπαδόπουλου στους τοίχους των δημόσιων κτιρίων.
Ιστορικές έχουν μείνει οι ασυναρτησίες του Παπαδόπουλου και ακόμα και σήμερα επηρρεάζουν την αντίληψη που έχουμε για τη χούντα. Ποτέ δεν υπήρξε κυβερνήτης της Ελλάδας που να λέει σε δημόσια ομιλία του: “δεν ζη το φυτόν έξω από την γλάστραν και δεν παράγεται άνθος, ούτε χωρίς το φυτόν, ούτε χωρίς την γλάστραν,” ή να απευθύνεται στους ακροατές του με το: “Κύριοι, πρώτον, από το άλογον πέφτει ο καβαλλάρης. Πεζός δεν έπεσε ποτέ κανείς από το άλογον. Δεύτερον, δεν γίνεται καβαλλάρης κανείς, αν δεν είναι εκ των προτέρων αποφασισμένος να αποδεχθή τον κίνδυνον, κάποτε να πέση από το άλογον”.
Ο Μεταξάς, επίσης δικτάτορας για αρκετά χρόνια, αν και στρατιωτικός, μιλούσε και έγραφε αρκετά καλά (το ημερολόγιο του και οι συζητήσεις του με τον Βενιζέλο είναι εξαιρετικά καλογραμμένα κείμενα). Όλοι οι έλληνες πρωθυπουργοί και πολιτικοί αρχηγοί από συστάσεως ελληνικού κράτους, αρκετοί από τους οποίους ήταν παλιοί αξιωματικοί, δεν μιλούσαν μόνο πολύ καλύτερα από τον Παπαδόπουλο και τους άλλους χουντικούς, αλλά η σκέψη τους ήταν πολύ πιο ξεκάθαρη και δεν τους χρειαζόταν να καταφεύγουν σε εξωφρενικές μεταφορές όπως αυτές του δικτάτορα.
Ο Μεταξάς επίσης ήθελε να εξουσιάσει πάση θυσία, αλλά για να τα καταφέρει είχε την ανοχή μεγάλου μέρους του πολιτικού σκηνικού, των οικονομικών, πολιτειακών και στρατιωτικών παραγόντων, ενώ αρχικά είχε πάρει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Ούτε ήταν κάποιος άσχετος, τυχάρπαστος, αλλά ένας γνωστός σε όλους πολιτικός αρχηγός, που είχε ακόμα διατελέσει και αρχηγός της μιας από τις δύο παρατάξεις της εποχής. Ο Πάγκαλος και ο Κονδύλης, αυθεντίες των πραξικοπημάτων, δεν μπόρεσαν να στεργιώσουν για πολύ στην εξουσία, παρόλο που ήταν γνωστοί πολιτικοί αρχηγοί, με σοβαρότατες πολεμικές περγαμηνές.
Πώς λοιπόν, τόσο εμφανώς ανεπαρκείς άνθρωποι όπως ο Παπαδόπουλος, ο Πατακός και ο Ιωαννίδης, χωρίς καμία ουσιαστική πρότερη διάκριση, κατάφεραν όχι μόνο να επιβληθούν στον ελληνικό λαό, αλλά και στο ίδιο το στρατό, δηλαδή το σώμα των αξιωματικών, για τόσα χρόνια? Βασική δύναμη της χούντας ήταν ο στρατός, κι αυτός ήταν και το ιδεολογικό περιεχόμενό της. Όμως ο στρατός βασίζεται στην ιεραρχία, στην ομαλή διακίνηση των εντολών από τα πάνω πρς τα κάτω, κι αυτό ισχύει για κάθε στρατό. Η χούντα όμως αποτελούσε καταφανώς την κατάλυση κάθε έννοιας ιεραρχίας. Αυτό δε ήταν μόνιμο φαινόμενο, από τις πρώτες μέρες μετά το πραξικόπημα μέχρι την κατάρρευση του 74. Γιατί τόσοι άλλοι αξιωματικοί, που δεν ήταν χουντικοί, δεν αντέδρασαν? Η απάντηση στην ερώτηση αυτή δεν μπορεί να είναι η παραδοσιακή απάντηση ότι για όλα φταίνε τα στεγανά του ΙΔΕΑ. Προφανώς και άλλες καταστάσεις έπαιξαν ρόλο.
Οι Έλληνες είναι ένας λαός που του αρέσει να συζητά για πολιτική. Είναι εξαιρετικά συχνή η έκφραση “αν ήμουν πρωθυπουργός, ξέρεις τι θα έκανα?” Ο Παπαδόπουλος μετέτρεψε αυτό το όνειρο των ελλήνων πολιτικολογούντων σε πραγματικότητα. Αν και πρωθυπουργός για τόσα χρόνια, συνέχισε να μιλάει και να σκέφτεται όπως οι πρωθυπουργοί των καφενείων. Πάντως οι πολιτικολογούντες της χώρας μας δεν συγκινήθηκαν καθόλου από την επιτυχία του. Είναι όμως ένα ζητούμενο πόση λαϊκή υποστήριξη απολάμβανε ανά πάσα στιγμή η χούντα. Το καλύτερο αποτέλεσμα χουντικού κόμματος μετά το 1974 ήταν το 2,29 της ΕΠΕΝ στις Ευρωεκλογές του 1984 (το 6,82% της Εθνικής Παράταξης το 1977 δεν μπορεί να αποδοθεί εξ ολοκλήρου στους χουντικούς, καθώς στην ΕΠ συμμετείχαν πρωτίστως φιλοβασιλικοί πολιτικοί και δευτερευόντως χουντικοί). Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η χούντα την εποχή της παντοδυναμίας της είχε έρεισμα μόνο στο 2,29% του ελληνικού λαού. Πόσοι ακριβώς την έβλεπαν με συμπάθεια όμως δεν μπορούμε να το υπολογίσουμε. Μπορούμε μόνο βάσιμα να υποθέσουμε ότι θα είχε λιγότερη υποστήριξη από οποιοδήποτε από τα τρία βασικά κοινοβουλευτικά κόμματα.
Άγνωστο παραμένει και κατά πόσο η ίδια η χούντα ήταν και ένα πείραμα για το πώς μπορεί να λειτουργήσει μία δυτική χώρα, έστω και ημιδυτική χώρα, υπό δικτατορία. Γεγονός είναι πως η χούντα δεν έπεσε μόνη της, αλλά είχε καλή παρέα: τις δικτατορίες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Η κάθε μία από τις τρεις έπεσε με πολύ διαφορετικό τρόπο, αλλά όλες έπεσαν μέσα σε λίγους μήνες. Αυτό το γεγονός είναι απλά τυχαίο? Η Ιταλία πάντως, με όλους τους ψίθυρους για πραξικοπήματα που κυκλοφορούσαν τότε, σίγουρα ένοιωσε ανακούφιση.
Ας κλείσουμε με μία απλή παρατήρηση: Το 1967 η Ελλάδα δεν είχε συνειδητοποιήσει ακόμα πόσο πολλή ανάγκη είχε την υπόλοιπη Ευρώπη. Το 1973-74, και υπό το βάρος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ήταν πρόδηλο ότι η ελληνική οικονομία δεν θα άντεχε για πολύ ακόμα χωρίς στενότερη σύνδεση με τους άλλους δυτικοευρωπαίους. Οι Ευρωπαίοι όμως, δεν μπορούσαν να ανεχθούν μία δικτατορική Ελλάδα, ή ακόμα και μία κολοβά δημοκρατική Ελλάδα, έρμαιο του κάθε παρανοϊκού στρατοκράτη. Η είσοδος της χώρας στην ΕΟΚ ήταν τελικά και μία εγγύση για τη δημοκρατία μας.
Σωτήρης Λεβέντης
….. Λαός νεκροφανής…., Εξουσιά ‘’νεκρο’’φιλής…., της λαο’’επιβασίας’’….,
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι το ‘’Κεφάλαιο’’ της Γης…., ‘’στημένο’’ για ‘’παρτούζα’’…., εδώ…., να, ηδονοβλεψίας….:
εσω – εξω οικονομικός ιμπεριαλισμός Νο 666 – χξς΄….. και λαο’’γαμήσια’’….!.....
* ….. Έιιιιι…., σειςςςςς…., οι τρακόσες, μασονέ ‘’μυημένες’’, ‘’κλώσες’’ της Βουλής….,
έιιιιι…., σειςςςςς…., οι τρακόσοι του….. Σπουδαρχίδα…., πιόνια, εσείς, της «Διεθνούς Συνομωσίας….,
έιιιιι…., σειςςςςς…., οι ‘’«σπαρτοί»’’ του ‘’«Αδάμ Κάδμου»’’…., ‘’κρυπτοσατάνες’’ με ‘’φούντα’’….,
στη ‘’Δημοκρατία’’ –σας ‘’μαϊμού’’….,
σε σκάνδαλα και ‘’αρπαχτές’’….,
‘’Άγια’’ δε φαντάζει η Χούντα…!;…..
* ….. Μαύρα μπερκέτια…., μαύρα σεκλέτια….,
μες στου ‘’Πασά’’ –μας τα ‘’βιλαέτια’’….,
κι ο ‘’Τύπος’’, πάλι, άτυπος….,
---- ‘’Πελλιάδες’’, ‘’Τελλιάδες’’,….! ----
σε ρόλο….. ‘’«σεμνοτάπεινου»’’….,
‘’κραγμένη’’ Ελλάς….. του ‘’βούκινου’’….,
που….. ‘’όλοι’’, ‘’περίλυποι’’, σε ‘’κλαιν’’…..
κι εσύ…., ως κλόουν…., κλαψογελάς….,
πειραματόζωο ‘’διαλεχτό’’
σε Αρχικαββάλου Πείραμα….,
όι, «αποδιοπομπαία»….. Αγελλάς….,
λες, κλωτσοσκούφι του «άγε, Ελλάς»….,…..
σεγόντο ο Γιούρεκ ο Γκοτζάμ….,
ο Καββαλ ρέ ου….. ο ‘’Γιομ Κιππούρος’’….,
μούμια που ‘’το παίζει’’, ακόμα, ντούρος….,
κι αυτός…., ο μασονοχρισμένος….,
ο ‘’Γούντυ’’ ο Τρυπότρυπος….,
που ‘’το ‘παιζε’’ Χαμουραμπί….,
ως προς τους Κλέφτες…., φτου κι αλί….,
Χαμουραμπί χωρίς το μπι….,
‘’κωδικοποιημένος’’…., ννννναι….,…..
ωχ…., Ελωχείμ….. κι αμάν -- αμάν….,
που…., με ‘’σοσιάλ’’ διαγγέλματα….,
νααααα…., μνήματα και αίματα….!.....
* ….. Στης Βουλής –σας το Μπορδέλο….,
το με πολιτίκ ‘’τζουτζούδες’’….,
–σας πρέπει, ‘’πια’’…., ως ‘’Βουλόσημο’’….,
το βρακί κάθε ‘’Τζουλιέτας’’….,
που….. ‘’μανταμιά’’ και ‘’πουτανιά’’….,
σε ‘’Δημοκρατία’’ γιαλαντζί….,
ως ‘’χούι’’ καθιερώσατε
και Χούντα εγκαθιδρύσατε….,
και, να, ξανά, ‘’μια απ’ τα ίδια’’….,
και, με –εσάς….. τα ‘’Διογιαχβίδια’’….,
ω του ‘’Κεφάλαιου’’ μαριονέτες…,
που…., μες στον ‘’Κάδο’’….. κι ως σκουπίδια….,
σαν θα –σας ‘’στείλουν’’…., τα λαούλια….,
ίσως δεν πάνε στα τσακίδια….!......
* ….. Δυτική Αφρική : λαός Ασάντι….:
«πίστευαν σε έναν επουράνιο
{{ ….. βλέπετε….: εξωεγκάθετος – ‘’εξωγήινος’’ – ‘’ουρανό’’σταλτος ‘’Σιλωαμίτης’’ ‘’θεός’’
στη γη – χώρα των Ασάντι….!
Γιοι και κόρες = έθνη -- λαοί -- χώρες – ‘’μαχαλάδες’’….:
Γένεσις : 25 : 23 : ‘’Θεός’’
/ ….. Γιαχβέ προς Ρεβέκκα…., για τα δυο παιδιά στην κοιλιά της,
τον Ιακώβ και τον Ησαύ, που από εκεί μέσα συγκρούονταν….. / ….:
«Δύο έθνη είναι εις την κοιλίαν σου
και οι δύο λαοί αντιτάσσονται προς αλλήλους ήδη εν τη κοιλία σου.»….!
Ννννναι…., και…., άει…., βρείτε…., μια φορά, έστω…., τα γη και ουρανός με Κεφαλαία….,
και στην «Παλαιά Διαθήκη» και στην «Καινή Διαθήκη»….,
που…., μόνο, μια φορά θα τα βρείτε….:
Αποκάλυψη…., βλέπετε : Επικάλυψη…., έστω, του Ιωάννη….: κεφ. 21….!
Γιατίιιιι…., ωρέ ‘’ανυποψίαστοι’’…!;….. }}
θεό, τον Νυάμι,
που εγκατέλειψε
( ….. εξοστρακίστηκε κι αναλήφθηκε -- υψώθηκε : φυγαδεύτηκε στο εξωτερικό : ‘’ουρανό’’….! )
τον κόσμο των ανθρώπων,
εξαιτίας του αφόρητου θορύβου, που έκαναν οι εκεί και τότε γυναίκες,
κτυπώντας τους σπόρους για να τους κάνουν πολτό…..»….!
{ ….. Με απεργίες διαρκείας :/ απεργίες κατσαρόλας….,/
’’τέλος’’ χούντας βασιλείας :/ πάει και ο ‘’φαταόλας’’….! }
….. «μεγάλο ποτάμι, φουσκωμένο» κάντε την οργή –σας…., κι εσείς…., όι, Ελληνίδες…,
κάντε ‘την πανένορμο ‘’τσουνάμι’’ – ‘’τσουτσου’’νάμι….,
να ‘’πνίξει’’, και, τα του χξς΄ τρακόσια ‘’τέτοια’’ των εδώ….. ‘’Νυάμι’’….:
«Ζηβαρακατραμένια…., Ζηβαρακατραμένια….,
νάμα – νάμα – νάμα --νάμα….,
ε – ε – ε…., γαμαλληλούια….!»….,…..
άντε…., γυναίκες – ‘’αντράκια’’…., εσείς….,
‘’στείλτε’’ –τους, πια, σε….. ‘’νιάμα’’....!.....
….. ω σε ‘’κρυφτούλι’’, σεις, θρασίμια…., ‘’φτύνω’’….. και βγαίαιαιαιαινω…., άει…., κρυφτείτεεεεε….,
που….. στους ‘’«δεκάλογους»’’…., μόνο…., τα πιόνια….:
Αλέξανδρος Ζήβας,
URL : www.alexandros-zivas.gr
….: αποκαλυπτικές ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ όλων των αποκωδικοποιητέων…..
1>"Γεγονός είναι πως η χούντα δεν έπεσε μόνη της, αλλά είχε καλή παρέα: τις δικτατορίες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Η κάθε μία από τις τρεις έπεσε με πολύ διαφορετικό τρόπο, αλλά όλες έπεσαν μέσα σε λίγους μήνες. Αυτό το γεγονός είναι απλά τυχαίο?
ΑπάντησηΔιαγραφή......
2>"Οι Ευρωπαίοι όμως, δεν μπορούσαν να ανεχθούν μία δικτατορική Ελλάδα, ή ακόμα και μία κολοβά δημοκρατική Ελλάδα, έρμαιο του κάθε παρανοϊκού στρατοκράτη. Η είσοδος της χώρας στην ΕΟΚ ήταν τελικά και μία εγγύση για τη δημοκρατία μας."
Σπίθας
Εξαιρετικές επισημάνσεις και αφορμή να μαθαίνουμε, επί της ουσίας..
Πολύ καλό αγαπητά Σωτήρη.