ΝΕΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΝΕΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2010

Για τη δημοκρατία και μέσα στη νεολαία και μέσα στην κοινωνία

Ο Συνασπισμός, από την ίδρυσή του, ήταν το κόμμα το οποίο θέσπισε καταστατικά τη λειτουργία των τάσεων στο εσωτερικό του. Αυτό το γεγονός ήταν μια σημαντική κατάκτηση για το αριστερό κίνημα, καθώς αμφισβητήθηκε με τον πιο έμπρακτο τρόπο ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός που καταταλαιπώρησε την Αριστερά της χώρας μας.

Η πολυτασικότητα υπήρξε βεβαίως και ένα αναγκαίο ιστορικό γεγονός, καθώς μέσα στο Συνασπισμό συνενώθηκαν τα δύο βασικά ρεύματα της ελληνικής αριστεράς και άλλες συλλογικότητες. Δεν είναι όμως αυτός ο βασικός λόγος που θεσπίστηκε, ούτε και ο βασικός λόγος που συνεχίζει να υφίσταται. Η θέσπιση των τάσεων βοήθησε αποφασιστικά τον Συνασπισμό να γίνει ένα σύγχρονο, δημοκρατικό κόμμα, ένα κόμμα ανάδειξης των διαφορετικών απόψεων και ιδεών και επομένως σύνθεσης τους, επιτρέποντας ταυτόχρονα τη ζύμωσή τους και την παραγωγή πολιτικής.

Πιστεύουμε ότι η Νεολαία Συν πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα του κόμματος και μάλιστα να το βαθύνει ακόμα περισσότερο. Μια σύγχρονη οργάνωση νεολαίας δεν μπορεί παρά να προκρίνει την πολυφωνία και τη δημοκρατία, στο εσωτερικό της πρώτα και κύρια. Πρέπει να αντιμετωπίζει όλες τις φωνές ως προωθητική δύναμη και όχι ως απειλή για την οργάνωση. Τον πλουραλισμό τον φοβούνται τα μονολιθικά κόμματα και οργανώσεις, που δεν έχουν πίστη στις δημοκρατικές διαδικασίες. Σε κόμματα και οργανώσεις που κάθε τι που αποκλίνει στο παραμικρό από τη γραμμή το αποστρέφονται και το πολεμούν μέχρι εξόντωσης η κοινωνία γυρίζει την πλάτη.

Η κατοχύρωση των τάσεων στη νεολαία μπορεί να λειτουργήσει προωθητικά σήμερα και για έναν ακόμα λόγο. Η διεύρυνση των δυνάμεων μας και η αύξηση του αριθμού των μελών μας, έχει φέρει στις τάξεις μας και νέους που ενδεχομένως δε συμμερίζονται όλα όσα λέει η επίσημη γραμμή της οργάνωσής μας. Η ύπαρξη τάσεων δίνει τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να διατυπώνουν και με διακριτό τρόπο το σύστημα των απόψεων τους.

Η δική μας αριστερά είναι η αριστερά της δημοκρατίας και του σεβασμού στο διαφορετικό. Πιστεύουμε πως κανείς δεν έχει το αλάθητο. Ακόμα και η πιο φωτισμένη ηγεσία θα κάνει λάθη και παραλήψεις. Νομίζουμε πως στις μέρες μας κανείς και καμιά δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την κριτική, η οποία βεβαίως δεν είναι αυτοσκοπός.

Τα όσα λέμε για τη δική μας οργάνωση δεν πηγάζουν από τη διάθεση δημιουργίας νέων συσχετισμών, αλλά επειδή θεωρούμε το ζήτημα της δημοκρατίας κομβικό όχι μόνο για την αριστερά αλλά για όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε τον σοσιαλισμό που επιδιώκουμε χωρίς δημοκρατία και ελευθερία, ούτε μπορούμε τη δημοκρατία να την περιορίσουμε μόνο στη δυνατότητα να λέει ο καθένας ελεύθερα τη γνώμη του, αν και αυτό σήμερα δεν γίνεται στη λειτουργία της οργάνωσης χωρίς συνέπειες.. Η δημοκρατία διαπερνά κάθε δραστηριότητα. Οι πεφωτισμένες ηγεσίες και το κόμμα νέου τύπου, που φέρνουν τη γραμμή από πάνω προς τα κάτω, έχουν στοιχίσει πολύ ακριβά στην Αριστερά. Χαρακτηριστικό ιστορικό παράδειγμα τα ανελεύθερα καθεστώτα του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Η δημοκρατία παραμένει ένα ριζοσπαστική και ανατρεπτική επιλογή. Δεν μπορούμε να φανταστούμε άλλον τρόπο για να λειτουργήσει η δική μας Αριστερά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου