ΝΕΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΝΕΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Υγιείς πλέον για μια υγιή πολιτική

Ανασάναμε. Αυτή τη λέξη άκουγες αμέσως μετά την ομιλία του Φώτη Κουβέλη και την αποχώρηση μας από τον χώρο του συνεδρίου.
Χαμόγελα. Δεν θυμάμαι κάποια συνδιάσκεψη της Ανανεωτικής Πτέρυγας που τα πρόσωπα μας να μην ήταν θλιμμένα και αρρωστημένα. Αυτό το τριήμερο, όμως, τα πρόσωπα μας ήταν εντελώς διαφορετικά. Άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που άρχισαν να ελπίζουν και να αισιοδοξούν πάλι. Οι νεολαίοι που νιώθουμε ότι απεγκλωβιστήκαμε και εμείς και έχουμε πολλή ενέργεια και πράγματα να δώσουμε σε αυτό το νέο ξεκίνημα που επιχειρούμε.

Και πράξαμε σωστά. Η κατάσταση μέσα στον Συν/Σύριζα είχε φτάσει στο απροχώρητο. Η ταυτότητα και τα ανανεωτικά χαρακτηριστικά του Συν είχαν αλλοιωθεί εδώ και καιρό. Οι σοβαρές πολιτικές αναλύσεις είχαν δώσει τη θέση τους στα bullets της μιας σελίδας. Ο Συν είχε εκχωρήσει την ψυχή και το σώμα του στον Σύριζα. Ο αριστερισμός των γκρουπούσκουλων του .ριζ.α είχε απλωθεί σαν καρκίνος μέσα στο κόμμα και μάλιστα εκδηλωνόταν ως κακοήθης με πολύ επιθετικά χαρακτηριστικά. Σαπίσαμε. Η κοινωνία αναπόφευκτα μας γύρισε την πλάτη. Τα κύτταρα της ανανέωσης φαγώθηκαν από τον κακοήθη καρκίνο. Ο αριστερός ευρωπαϊσμός, η πολιτική οικολογία, η μεταρρυθμιστική αριστερά των προτάσεων και των βαθυστόχαστων αναλύσεων, η αριστερά που δεν λέει ένα στείρο όχι σε όλα, που δεν γλείφει τ΄ αυτιά των μαζών απλά για να γίνει αρεστή και τέλος η κουλτούρα, η αύρα που εξέπεμπε αυτός ο χώρος και τον σεβόταν όλη η κοινωνία ανεξάρτητα αν τον στήριζε με την ψήφο της ή όχι στις εκλογές, έσβησε εντελώς.
Αυτό που με ενδιαφέρει είναι τι κάνουμε από δω και πέρα. Η πρόκληση είναι μεγάλη και ιστορική. Πρέπει να ανταποκριθούμε και να φανούμε επαρκείς γιατί αυτό το νέο ξεκίνημα το έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία την οποία ο δικομματισμός και το Δ.Ν.Τ. πλέον την οδηγούν σε πλήρη διάλυση. Η Αριστερά πρέπει να μπει δυναμικά στο προσκήνιο όχι για να πει απλά τα αντισυστημικά συνθήματα της σε αυτούς που θέλουν να ισοπεδώσουν την ελληνική κοινωνία αλλά για να πείσει με τις ρεαλιστικές και με κόπο γεννημένες σύγχρονες προτάσεις της. Αυτό δεν μπορεί κανείς άλλος να το κάνει εκτός από την σύγχρονη, δημοκρατική, οικολογική, ανανεωτική αριστερά που οφείλει να χρησιμοποιήσει νέα εργαλεία και όχι τα απαρχαιωμένα που ως φετίχ χρησιμοποιεί ακόμα και σήμερα η αριστερά σε όλες της τις εκδοχές. Να αναζητήσουμε νέους συμμάχους που δεν θα χρειάζεται να έχουν ένδοξο αριστερό παρελθόν στο dna τους και 1 τόνο μούσια για να συμμαχήσουμε μαζί τους. Να βάλουμε προμετωπίδα στην πολιτική μας τις σύγχρονες οικολογικές αναλύσεις και να επιδιώξουμε συνεργασία με τους οικολόγους – πράσινους, καθώς και με άλλες οικολογικές συλλογικότητες – οργανώσεις. Να μείνουμε προσηλωμένοι στον αριστερό ευρωπαϊσμό και στην βαθιά μας πίστη για πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, για μια άλλη Ευρώπη των λαών της με πίστη στην κοινή μας συλλογική κουλτούρα που απορρέει από το αθάνατο πνεύμα της Γαλλικής επανάστασης και τον Διαφωτισμό. Τέλος, να συγκροτήσουμε μια νεολαία δημοκρατική που θα είναι μέσα στην κοινωνία και όχι σε μια εσωστρεφή νιρβάνα για να χαιρόμαστε απλά μεταξύ μας. Θέλει πολύ προσπάθεια, προσοχή, αργά και σταθερά βήματα.
Καλή μας δύναμη συντρόφισσες και σύντροφοι!

Αντρέας Τσιμεράκης

11 σχόλια:

  1. Ανεξάρτητα από το αν κάποιος συμφωνεί ή όχι με τις απόψεις ή την τακτική της Ανανεωτικής Πτέρυγας νομίζω ότι έκανε καλά, γιατί όπως γράφει και ο αρθρογράφος "ανασάναμε".
    Η Ανανεωτική πτέρυγα βασανιζόταν με τις επιλογές του αριστερού ρεύματος της πλειοψηφίας αλλά και βασάνιζε την πελιοψηφία.
    Τώρα ίσως από άλλους δρόμους να υπάρξει μια νέα συνάντηση, όπως λένε "χωρίσαμε για να ξανασυντηθούμε".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κι εμείς να δεις πόσο ανασάναμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Α.Π. αποχώρησε από ένα πολιτικό χώρο δηλητηριασμένο που δεν σεβόταν την πολιτική της κουλτούρα, ένα χώρο που βρίσκεται σε σήψη και συνεχή παρακμή.
    Η στάση του ρεύματος απέναντι στην Α.Π. ήταν σαφέστατη και προκλητική. κόμα και στο συνέδριο η ατμόσφαιρα ήταν πνιγηρή και βαριά και το κλήμα αποδοκιμασίας κάτι περισσότερο από προφανές. Υπό αυτές τις συνθήκες κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει αποκλειστικά την Α.Π. για τη διάσπαση και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως η απόφαση ήταν βεβιασμένη και λαθεμένη.
    Τώρα πια πραγματικά ανασαίνουμε ελεύθεροι και το χαμόγελο λάμπει στα πρόσωπά μας μπροστά την νέα αρχή. Επιτέλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ξέρω ...
    Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ είναι μία, είτε με μούσια είτε και με γραβάτες και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να προχωρά σε "χωρισμούς"
    Αν θέλατε να ανασάνετε ας ανεβαίνατε σ' ένα ..βουνό. Πολύ ελιτίστικη μου ακούγεται η αναφορά σε καθαρό αέρα, όταν ο ΣΚΟΠΟΣ επιβάλλει να αναπνέουμε συνεχώς μεσ'τα σκατά.
    Λυπάμαι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εγω εφυγα το 1993
    ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑ

    ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βρε σύντροφοι αν φύγετε ποιός θα σας γηροκομήσει??? Μεγάλοι άνθρωποι πάτε να μπλέξετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ατυχές το σχόλιο τουλάχιστον σε αυτό το blog.Νέοι/ες λέει αν δεν πρόσεξες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. λοιπον
    για να βαλουμε λιγο τα πραγματα στην θεση τους.
    και απαντω σ ολα αυτα τα "αριστερα" στοματακια της πορδης που μιλουν με εκφρασεις τυπου "εμεις να δεις ποσο ανασαναμε" και "ποιος θα σας γηροκομησει".
    ακουστε λιγο ρε "μαγκες" της πορδης
    δεν ξερω πως την εννοειτε εσεις την αριστερα, αλλα αριστερα στα χρονια μου σημαινε κουλτουρα, σημαινε αποψη, σημαινε δυναμη ιδεων και σημαινε τελος σεβασμο ακομα κι απ τους εχθρους σου.
    επαιρνες την Αυγη το 84 και πραγματικα μορφωνοσουν. διαβαζες αρθρογραφους καθηγητες, φιλοσοφους, λογοτεχνες, συγγραφεις κι ελεγες ναι, αυτη ειναι μια αλλη αποψη στην κοινωνια της ντισκο και της φτηνης βιντεοκασσετας που ζουσαμε..
    και που ειχε καταντησει ολο αυτο σημερα? να χασεις ολο το κυρος και το ερισμα στον λαο, και να σε αντιπολιτευεται το λάος..
    να εχεις ταυτιστει με τους μπαχαλακιδες και τον καθε λογης αναρχομαλακα που γκαβλα του εχει να καιει μαγαζια και ανθρωπους.
    ρε αιντε στο διαολο ολοι.
    δεν ηταν αυτη η αριστερα που ονειρευτηκα και που αγαπησα.
    σημερα η αριστερα επρεπε να ειναι 25%.
    το οτι δεν ειναι, φταιμε εμεις που δεν ειχαμε φυγει απο καιρο..

    ποτε δεν ειν αργα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αντρέα εσείς οι νέοι πρέπει να πάρετε την υπόθεση της Ανανεωτικής Αριστεράς στα χέρια σας. Ανέκαθεν οι ιδεες μας (σου μιλάω ως παλιός Ρηγάς...) είχαν απήχησει στη νεολαία... Ολοι μαζί μπορούμε να φέρουμε και πάλι την Ανανεωτική, Δημοκρατική, Οικολογική Αριστερά στο προσκήνιο. Δίπλα στον εργαζόμενο λαό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σύντροφε μου προς αυτή την κατεύθυνση ήδη κινούμαστε και είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα. Υπήρχαν άτομα που ήταν με μας αλλά δεν ήθελαν να μπουν στη νεολαία συν για ευνόητους λόγους,τώρα θεωρώ ότι θα θελήσουν και θα βρεθούν και άλλοι/ες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. καμια Αριστερα δεν προκειται να εχει μελλον στην ελλαδα αν δεν μπορει να στηριξει με σαφήνεια ενα κυβερνητικο Αριστερο προγραμμα..
    ο κοσμος εχει βαρεθει απο συνθηματα.
    προτασεις εφικτες ζηταει. οχι ευχολογια και αφορισμους.

    και αυτο, μονο εμεις ειμαστε σε θεση να το προσφερουμε.

    καλη δυναμη συντροφοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή