ΝΕΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΝΕΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Με περίσκεψη και αισιοδοξία...

Το Σάββατο 5/6 ο σύντροφος Φώτης Κουβέλης δήλωσε ανακοίνωσε από το βήμα του 6ου συνεδρίου του Συνασπισμού, ότι η Ανανεωτική Πτέρυγα (Α.Π.) δεν θα θέσει υποψηφιότητα για τα κεντρικά όργανα, δεν θα μετάσχει στις διαδικασίες των ψηφοφοριών και τέλος ότι δεν δύναται να υλοποιήσει αποφάσεις προς μία κατεύθυνση που δεν υποστηρίζει. Πριν την εν λόγω ανακοίνωση, είχε προηγηθεί ψηφοφορία για το κείμενο βάσης των αποφάσεων του συνεδρίου, όπου πέρασε το κείμενο της πλειοψηφίας, στηριζόμενο από όλες τις τάσεις πλην της Α.Π. η οποία στήριξε το δικό της. Στη συνέχεια αποχωρήσαμε μαζικά οι σύνεδροι της Α.Π. χειροκροτώντας και φωνάζοντας το σύνθημα «εμπρός λαέ για σοσιαλισμό, ελεύθερο, ανθρώπινο και δημοκρατικό». Το γεγονός ότι η Α.Π. πραγματοποίησε αυτή την ενέργεια σίγουρα θλίβει μερικούς και χαροποιεί άλλους, το σίγουρο όμως είναι ότι αναδεικνύει ορισμένα ζητήματα που είναι άξια προσοχής.

Αρχικά, πρέπει να αναφερθεί το γεγονός ότι ενώ ο Συνασπισμός είναι ένα κόμμα με μεγάλη παράδοση στην πολυφωνία και την δημοκρατική έκφραση των απόψεων εντούτοις, ψήφισε ένα σύνολο κανόνων που περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό την έκφραση κομματιών που μειοψηφούν στο εσωτερικό του κόμματος. Στη συνέχεια, το κείμενο βάσης του συνεδρίου έκανε λόγο για εμβάθυνση του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ, ενός εγχειρήματος που δεν μπορεί να στηρίξει με κανένα τρόπο η Α.Π.. Όταν μία συνεργασία παύει να είναι λειτουργική και αποδοτική συνήθως διακόπτεται. Κατά αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζει και η Α.Π. το ζήτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η στρατηγική επιλογή και συμμαχία του Συνασπισμού, ήταν τελικά η κόκκινη γραμμή για την πλειοψηφία των μελών που ενστερνίζονται τις απόψεις της Ανανεωτικής Αριστεράς. Ένας χώρος, ο οποίος πρεσβεύει τον ευρωπαϊσμό, και επιδιώκει την ολοκληρωμένη οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), είναι παράλογο και υποκριτικό να συνεργάζεται την ίδια στιγμή με κόμματα και οργανώσεις που ζητούν την έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ και ην Ε.Ε..

Στο χώρο του συνεδρίου επικρατούσε μία απροσδιόριστη ένταση για όλους, ακόμη και για τα νεότερα μέλη του Συνασπισμού όπως στην δική μου περίπτωση, που μόλις πριν από μερικούς μήνες ήταν ακόμη μέλη της νεολαίας του. Κινήσεις που μπορούν να ερμηνευτούν σαν οιωνός επερχόμενης διάσπασης δεν μπορούν ποτέ να γίνονται υπό ευχάριστες συνθήκες. Παρόλα αυτά, τα γεγονότα μας γέννησαν μία απρόσμενη αισιοδοξία για όσα θα ακολουθήσουν. Ο χώρος μας, ο χώρος της Ανανεωτικής Αριστεράς, είναι ένας χώρος με μεγάλη ιστορία και η μεγαλύτερη φιλοδοξία μας είναι να συνεχίσει να υπάρχει, προσφέροντας εναλλακτικές προτάσεις στην κοινωνία, αποτάσσοντας απόλυτες απόψεις και δίνοντας τελικά βιώσιμες λύσεις.

Δεν είναι θεμιτό, ένα κομμάτι της ελληνικής πολιτικής σκηνής που μιλάει για μεταρρύθμιση να συστεγάζεται με άλλα κομμάτια που διεκδικούν στις μέρες μας επαναστάσεις με ένοπλη πάλη. Ούτε είναι θεμιτό να συκοφαντούνται ως διασπαστές σύντροφοι που έχουν διαφορετική άποψη. Οι επιλογές της Α.Π. δεν έγιναν με σκοπό να εκβιάσουν την ηγεσία ή το κόμμα του Συνασπισμού, είναι επιλογές που πηγάζουν από τις συνειδήσεις των μελών της Α.Π. και την ανάγκη τους για την ύπαρξη μίας διαφορετικής αριστεράς.

Η αριστερά που θέλουμε να διαμορφώσουμε και να μας διαμορφώνει, πρέπει να είναι άξια να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του κοινωνικού συνόλου της χώρας μας. Να δίνει μία ρεαλιστική διέξοδο από την κρίση που βιώνει η Ελλάδα και να μπορεί να ανταποκριθεί με συνέπεια και με όραμα ταυτόχρονα, στην αξιακή και ηθική έκφανση αυτής της κρίσης. Τέλος, η αριστερά που επιδιώκουμε, είτε ως μέλη του Συνασπισμού, είτε ως μέλη κάποιου άλλου πολιτικού φορέα, είτε ως ανένταχτοι αριστεροί είναι, μία αριστερά που μέσα από μία συνεχή μάχη θα παλεύει για την διατήρηση και διεύρυνση της δημοκρατίας με σκοπό την ιδανική κοινωνία και τον ιδανικό άνθρωπο.

Παξινού-Βαφειάδου Ειρήνη
Σύνεδρος Π.Κ. Ηρακλείου (Κρήτης)

13 σχόλια:

  1. ti na pw.!!!se mia tetoia krisimi politiki periodo i atistera 8a eprepe na einai enwmeni kai kuriws den 8a eprepe na milaei gia metarri8miseis kai sunergasies kai sindioihkiseis..as mpeite loipon sto pasok etsi pws ginate gia na biwsete kai ton dimokratiko sosialismo pou 8elete..8elw na tonisw oti den eimaientagmenos kapou kai elpizw na einai sebasti i apoyi mou kai na mn faei logokrisia..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι ίδιον των κολλημένων ιδεοληπτικών! Όχι μόνο δεν ανέχονται την ύπαρξη διαφορετικής άποψης, αλλά καιόποιον δεν είναι σαν κι αυτούς σπεύδουν να τον χαρακτηρίσουν έτοιμο να πάει στο πασόκ και υπηρέτη του συστήματος. Μη μασάς Ειρήνη. Μη μασάτε παιδιά. Πολύ καλό το blog, όπως και το άρθρο της Pax Pax. Συνεχίστε.
    ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. den sxoliasa to gegonos oti diafwnoun mazi mou..den exw kamia sxesi me ton xwro tis koinobouleutikis aristeras exw omws me tin aristera..diabazontas omws ola auta kai parakolou8wntas tis ekselikseis sto 8ema tou sunaspismou apektisa gnwmi kai tin ekfrazw(suggnwmi kiolas)..oi 8eseis kai i stasi tis A.Π. mou 8umizoun kati apo pasok..profanws esu den sevesai tin apopsi mou..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΕΣΤΑ ΡΕ...ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΕΙΣΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ..ΑΠΟΚΑΛΕΙΣΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΛΕΤΕ ΓΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΕ ΤΟΝ ΕΝΟΠΛΟ ΑΓΩΝΑ.ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΡΕΦΟΡΜΙΣΤΕΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ..ΠΟΣΟ;;ΣΕ ΤΙ ΒΑΣΙΖΕΤΕ ΑΡΑΓΕ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΣΑΣ;;ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΥΣΤΑ ΓΙΑ ΜΑΡΞ ΚΑΙ ΛΕΝΙΝ..ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΟ ΠΑ.ΣΟ.Κ..ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΘΕΛΟΥΝ ΟΠΩΣ ΕΣΕΙΣ..ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΗΚΩ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΓΙΑ ΕΣΑΣ..ΗΤΑΝ ΠΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΟΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΑΤΕ..ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ "ΕΜΠΡΟΣ ΛΑΕ ΜΗΝ ΣΚΥΒΕΙΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ"..ΖΩΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΒΡΕ ΗΛΙΘΙΕ ΚΝΙΤΗ
    ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ??????????

    ΑΝΤΕ ΚΑΝΕ ΚΑΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ ΣΟΥ

    ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΟΓΟ ΥΠΑΡΞΗΣ

    ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν είναι λογικό ενώ έχουν θεμελιωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αριστερά τα προασπίζει ενω καταπατώνται να έρχεται αποιοσδήποτε και να μιλάει για ένοπλη πλάλη.
    Εμπιστευεται κανένας από εμάς τον εαυτό του με καμιά δεκαριά σφαίρες επάνω του?Η μήπως είναι διαφορετικός ένας θάνατος από "κόκκινες" σφαίρες.Ϊδιο θα είναι το αποτελεσμα και παλι δολοφόνος θα είναι ο υπαίτιος.

    Υ.Γ.τα ανώνυμα σχόλια είναι αρχή του μπλόγκ να διαγράφονται.Για να μήν θεωρηθεί λογοκρισία θα το διαχειρηστούν οι υπόλοιποι συντάκτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. το αρθρο της Ειρηνης ειναι καλογραμμενο και καθολου εμπρηστικο. Νηφαλιοτατο θα το χαρακτηριζα. Ουτε λεει επι της ουσιας κατι που να μην το εχουμε πει ξανα και ξανα. Προς τι οι εξαλλες επιθεσεις λοιπον? Οσο για τους υπερασπιστες του ενοπλου αγωνα, γιατι δεν πανε πουθενα αλλου να τα πουν? Δεν βλεπουν οτι δεν μπορουμε να κανουμε χωριο μαζι τους επ ουδενι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωραίο άρθρο! Πραγματικά! Χαίρομαι που δεν υπάρχουν κατινίστικα σχόλια για την ανεκδιήγητη στάση των στελεχών και των συνέδρων του ΣΥΝ απέναντι στην Α.Π.
    Ειρήνη μπορείς απλά ν μην αδιαφορείς για τα ανώνυμα σχόλια των φίλων κουμουνιστών όσο δεν περιέχουν αθυροστομίες. Το να διαγράφονται σχόλια ανωμύμων είναι από μόνο του λογοκρισία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. TO KEIMENO EINAI EXAIRETIKO!OPWS KAI TIS ANNAS TSEKOYRA APO PANW!
    EIMASTE DIPLA SAS KAI SYNTOMA KONTA SAS!
    SYNECHISTE TIN KALI DOYLEIA PAIDES

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. η διασπαση του συνασπισμου ηταν μια στεναχωρη κατασταση. ομως ισως μεσα απο αυτη την διασπαση ανασυγκροτηθει ο χωρος της ανανεωτικης αριστερας που ειναι αληθεια οτι πνιγοτανε μεσα στον συριζα. η ελληνικη κοινωνια περιμενει πολλα απο την αριστερα, αλλα εκλογικα την απορριπτει. η κυρια αιτια αυτης της απορριψης ειναι η μη σοβαροτητα στις θεσεις της, και η αποψη που κυριαρχει οτι η αριστερα δεν μπορει να δωσει λυσεις. μια αριστερα σοβαρη και μαχητικη μπορει να δωσει λυσεις στα προβληματα της κοινωνιας, μαζι με τα αλλα κομματα της αριστερας στην ευρωπη σε μια συμμαχια που θα απανταει στον νεοφιλελευθερισμο οχι απλα με συνθηματα αλλα και με προτασεις ρεαλιστικες για την καλυτερευση των ορων ζωης των λαικων στρωματων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν μπορώ να καταλάβω από πού τέθηκε το δίπολο μεταρυθμιστική πολιτική-ένοπολη πάλη τώρα?!έπισης δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η ένοπλη επανάσταση απέναντι σε ένα κράτος που κατέχει το μονοπώλειο φυσικής βίας όταν αυτή έχει συντριπτική λαική νομιμοποίηση είναι αντιδημοκρατική.Ζούμε σε μία περίοδο οξυμένης κρίσης του νεοφιλελευθερισμού στην οποία οποιαδήποτε πολιτική μεταρρυθμισης του υπαρχοντος συστήματος όταν δεν είναι κομμάτι ενός συνολικότερου πολιτικού πλαισίου που δινεί την προοπτική ανατροπής του έρχεται σε αδιέξοδο.Η αριστερά οφείλει σήμερα να βάζει πολιτικές αιχές ριζοσπαστικές για την προάσπιση των δικαιωμάτων των κοινωνικά υποτελών τάξεων για την ανατροπή των κοινωνικών συσχετισμών αρχικά και τελικά την ανατροπή του ίδιου του εκμεταλευτικού συστήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ασουρταλιμπανΔευτέρα, Ιουνίου 14, 2010

    Παντως, τοσο καιρο ΚΑΠΟΙΟΙ φωναζαν ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ
    ΤΑ ΒΑΡΙΔΙΑ. Τωρα, γιατι ΣΠΑΝΕ ΑΡΧΙΔΙΑ;... ΧΑΧΑΧΑ! Τι κλαψα ειν
    αυτη; ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝΕ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΞΕΦΟΡΤΩΘΗΚΑΝΕ, ΤΟΥΣ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ, ΤΟΥ ΔΕΞΙΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΡΕΦΟΡΜΕΣ... Και να
    κανουνε παρτι και να κερνανε βοτκες το λαο.... Τι θα πει ''γιατι φυγανε'' και διασπαστηκε ...ο Τσιριζα και μελουρες και τετοια! ΤΙ ΚΛΑΨΟΜΟΥΝΙΑΣΗ ΕΙΝ ΑΥΤΗ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. η πολιτικη σοβαροτητα της αποψης σου ειναι αναλογη αυτης τησ τοποθετησης του ψαριανου στο μαζεμα της "δημοκρατικης" αριστερας ..οποιοσδηποτε υγιης και πολιτικα σκεπτομενος αριστερος καταλαβαινει οτι μια διασπαση στην αριστερα σε αθτη την συγκηρια ειναι τραγικο φαινομενο..ευτυχως καποιοι το αντιλαμβανονται κ δεν γιορταζουν..αλλοι παλι στηνουν γιορτουλες και εκδρομες αφου πρωτα σκοτωσαν οτι πολυτιμοτερο ειχε κατακτησει η ανανεωτικη αριστερα ,την ενοτητα της..ντροπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή